ANBO

Over ANBO

ANBO is de meest invloedrijke senioren vereniging van Nederland. De vereniging behartigt de belangen van meer dan 140.000 senioren, die verspreid over het hele land woonachtig zijn.

Indeling ANBO

De vereniging staat onder de verantwoordelijkheid van een bestuur en een Raad van Toezicht. Het bestuur wordt gevormd door Liane den Haan. Liane den Haan legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht van ANBO, die haar beleid vervolgens goed- of afkeurt. De Raad van Toezicht van ANBO bestaat uit uit M.F. Tazelaar (voorzitter), H.J. Minkhorst en P.P.A.I. van der Kaaij. Daarnaast heeft de vereniging een Ledenraad met direct gekozen leden.
De Afdeling Belangenbehartiging van ANBO zorgt ervoor dat de positie van senioren in de samenleving sterker wordt. De belangenbehartigers voeren lobby in de landelijke politiek, bij bedrijven, in gemeenten en de regio’s en bij andere organisaties zoals pensioenfondsen. De Afdeling Belangenbehartiging wordt gevormd door een vijfledig team, onder leiding van Alex van Scherpenzeel. Alex van Scherpenzeel heeft tevens een functie als Belangenbehartiger fiscaliteit. ANBO onderscheidt zich op drie thema’s: gezondheid, wonen en inkomen. Maarten Hendriks en Willem Reijn zijn verantwoordelijk voor de belangenbehartiging op het gebied van inkomen. Liesbeth Boerwinkel is belangenbehartiger op het thema Gezondheid en Henk Hartveld is verantwoordelijk voor de belangenbehartiging rondom het thema Wonen. Daarnaast werkt er tevens een secretarieel ondersteuner, genaamd Mandy Janssen.

ANBO in de buurt

Het verenigingsbureau van ANBO staat in Woerden, maar ANBO is in heel het land actief. Er zijn vijf regiokantoren: Noord voor provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Noordwest voor Noord-Holland en Flevoland. Provincie Utrecht, Overijssel en Gelderland zitten in regio Midden. Zuid-Holland en Zeeland zitten in regio Zuidwest. Tenslotte heeft regio Zuidoost met daarin provincie Noord-Brabant en Limburg ook een regiokantoor. Lokaal is ANBO ook actief, in Flevoland bijvoorbeeld in de volgende plaatsen; Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Zeewolde. In Gelderland is ANBO vertegenwoordigd in Aalten, Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Berkelland, Brummen, Buren, Culemborg, Doesburg, Doetinchem, Ede, Eerbeek, Emst, Epe, Geldermalsen, Gorssel, Hall, Harderwijk-Ermelo-Putten, Hattem, Heerde, Heerewaarden, Hengelo/Steenderen, Lingewaal, Lochem, Laren, Barchem, Nijmegen, Nunspeet, Oene, Oost Achterhoek, Renkum, Rheden/Rozendaal, Ruurlo, Tiel, Twello/Terwolde, Vaassen, Voorst, Vorden, Wageningen, Westervoort/Duiven, Winterswijk, Wisch, Zaltbommel, Zelhem, Zevenaar en Zutphen-Warnsveld. In de provincie Overijssel is ANBO actief in Avereest, Delden, Deventer, Diepenheim, Enschede, Genemuiden, Goor, Hasselt, Kampen/IJsselmuiden, Kloosterhaar, Kop van Overijssel, Markelo, Nieuwsleusen/Dalfsen, Oldenzaal, Olst, Ommen, Overdinkel, Twente Midden, Twente West, Vriezenveen, Vroomshop, Wijhe, Zwartsluis en Zwolle. In Utrecht is ANBO vertegenwoordigd in Amersfoort, Baarn, Blaricum, Eemnes, Laren, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Leusden, Maarssen, Nieuwegein, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Rhenen, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, Scherpenzeel en Zeist.