Quooker

Quooker is een Nederlands bedrijf, opgericht in 1987 door Henri Peteri en zijn zoon Niels Peteri. Het bedrijf is gespecialiseert in de productcatagorie kokendwaterkraan en reservoirs. Quooker maakt ook zeeppompen, waterfilters en waterontharders. De onderneming ging in 2021 actief in 13 verschillende landen en heeft momenteel meer dan 400 werknemers.

De eerste kokend waterkraan

Quooker is de eerste kokendwaterkraan ter wereld. Het bedrijf heeft een wereldwijd patent op “de Quooker”. Het merk heeft als kenmerken kwaliteit, hoogwaardigheid en techniek. Deze kwalificaties worden dan ook zorgvuldig gekoestert en bewaakt.

Quooker B.V., de fabrikant van Quooker is gevestigd in Ridderkerk. Deze bedrijfsruimte beschikt maar liefst over 11.000 m² waar elke dag 180 mensen aan de Quookers werken. Tot de dag van vandaag, is Quooker gevestigd in: België, Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Het Verenigd Koninkrijk, De Verenigde Arabische Emiraten, Zweden, Zwitserland en Nederland.

Quooker tijdlijn

In 1970 bedacht de Nederlandse natuurkundige Henri Peteri het concept van de kokendwaterkraan tijdens zijn werk bij Unilever. Na zijn carrière bij Unilever besloot hij fulltime uitvinder te worden en zijn idee van een kokendwaterkraan verder te ontwikkelen. In 1972 heeft hij in hoger beroep een octrooi ontvangen op zijn uitvinding.

Zijn Zoon, Niels Peteri heeft samen met zijn vader op 1 September het bedrijf Henri Peteri B.V. begonnen. Deze naam was later door Niels Peteri omgetoverd tot “Quooker” en de rest is historie. Door Niels Peteri werd de eerste kokend waterkraan gelanceerd op de markt. Een jaar later, in 1993, besloot de tweede zoon van Henri, Walter Peteri zich ook aan te sluiten bij het bedrijf. Zo werd het een echt familie bedrijf.

De eerste Quookers

In 2000 werd de eerste vacuüm geïsoleerde boiler ter wereld op de markt gebracht. Vanaf dit punt sloeg de kokend waterkraan echt aan in Nederland. In 2004, werd de eerste partij Quookers naar het buitenland geëxporteerd. Denemarken en Engeland waren de eerste landen die het Quooker systeem implementeerde.

De huidige productielocatie in Ridderkerk werd aangeschaft in 1995 en is door de jaren heen uitgebreid. Vanwege de flinke groei heeft het bedrijf ook het hoofdkantoor in 2015 moeten uitbreiden. In 2007, overleed Henri Peteri met als gevolg dat zijn twee zoons het bestuur van het bedrijf overnamen. In 2016, werd er een nieuwe fabriek voltooid. Door de innovatieve en sterke groei is Quooker in 2017 bekroond met de Dutch Design Award.

Hoe werkt de Quooker?

De Quooker-set bestaat uit een kraan en ten minste één reservoir naar keuze. De kraan wordt geplaatst op het aanrecht, boven de wasbak en eventueel naast de gewone kraan. Maar, over het algemeen vervangt de Quooker de ‘normale’ kraan. Het waterreservoir bevindt zich onder het aanrecht, dichtbij de kraan. Het reservoir is vacuüm geïsoleerd waardoor het water in het reservoir op een hoge temperatuur blijft, namelijk 110 °C. Het reservoir wordt automatisch bijgevuld als er water wordt gebruikt. Het nieuwe water wordt dan samen met het oude water weer op temperatuur gebracht en gehouden.

Het merk

De naam is bedacht door de beschrijvende en internationale karakters “Quick Cooker”. De naam is daarom ook een schot in de roos gebleken. Sinds de uitvinding van de oorspronkelijke kokendwaterkraan is Quooker voortdurend bezig met innovatie. Dit resulteerde in de verschillende soorten kranen die ze vandaag de dag aanbieden; de COMBI, de COMBI+, de Nordic TWINTAPS en de alles-in-één kraan; Fusion. Vernieuwen, verbeteren, aanpassen en optimaliseren is waar alles om draait bij Quooker.

Quooker als bedrijf heeft een aantal normen en waarden die zij uitdragen naar het personeel en de buitenwereld. Zo staat vitaliteit hoog in het vaandel. Voor personeel heeft Quooker een vitaliteitsprogramma welke onder andere sportvergoeding en gratis vers fruit op kantoor bevat. Innovatie is ook belangrijk. Dit houdt in dat continue vernieuwing en verbetering belangrijk is voor het bedrijf om relevant te blijven. Duurzaamheid staat ook hoog in het vaandel van Quooker B.V.. Het bedrijf zorgt niet alleen voor een duurzaam product, maar ook zoveel mogelijk energie neutrale bedrijfsruimtes.

De bedrijfscultuur

Niels en Walter Peteri hebben beide verschillende taken in het bedrijf, Niels heeft de technische kant voor zijn rekening genomen en Walter doet de commerciële kant. Quooker als bedrijf heeft een uniek product waarvan de medewerkers het gevoel hebben dat ze bijdragen aan een goeie innovatief bedrijf met veel groeimogelijkheden.