Top Notch

Over Top Notch

Top Notch kan gerekend worden tot één van de meest succesvolle platenlabels van Nederland. Het muzieklabel werd in 1995 opgericht door Kees de Koning, destijds journalist, radio-dj en hier en daar de organisator van (hiphop)feesten. Oorspronkelijk lag de focus van Top Notch dan ook voornamelijk op hiphop, maar tegenwoordig is dit ook uitgebreid met pop, rock en reggae. Daarnaast blijft het ook niet meer bij alleen muziek, maar brengt het label ook boeken en films uit.
Bekende namen die onder Top Notch muziek uitbrengen zijn De Jeugd van Tegenwoordig, Sef, The Opposites, Fresku, Opgezwolle en Gers Pardoel.

De geschiedenis van Top Notch in genres

Na haar oprichting zette het muzieklabel zichzelf op de kaart toen het nummer ‘Spraakwater’ van Extince hoog scoorde in de Nederlandse hitlijsten. Op dat moment waren er vooral hiphop artiesten bij Top Notch aangesloten. Maar al snel werd er uitgebreid naar reggae toen de groep Postmen bij het label tekende en in 1998 hun eerste single onder het label uitbracht.
In 2004 werd er nog een klein uitstapje naar bubbling gemaakt toen de groep K-Liber bij Top Notch tekende, maar in 2006 verlieten zij het label weer.
Top Notch voegde in 2006 ook R&B aan haar portfolio toe toen zij samen met DJ-duo The Partysquad The Good Life oprichtten. Dit is een aftakking van Top Notch dat zich volledig toelegt op R&B en ook popmuziek. Voornamelijk The Partysquad brengt muziek uit onder het label, maar in het verleden waren ook Wudstick en Darryl getekend bij The Good Life.
In 2009 werd het duidelijk dat het muzieklabel niet alleen in het hoekje van hiphop en R&B wilde blijven toen zij Aux Raus binnenhaalde. Deze gabberpunkgroep bracht drie albums bij Top Notch uit, tot zij in 2012 besloten geheel te stoppen.
Vanaf 2010 is Top Notch ook meer pop en rock artiesten aan haar label gaan toevoegen. Hiervan was het contract met de singer-songwriter/troubadour Lucky Fonz III het startsein. Later volgden bandjes zoals The Kik, Mozes and the Firstborn en Palio Superspeed Donkey.

Boeken en films

Over de jaren heen is de focus van Top Notch niet alleen uitgebreid wat betreft muziekgenres, maar is zij ook betrokken geweest bij de productie van films, documentaires en boeken. Te denken valt aan de films Rabat en Buitenwesten, en documentaires zoals Dutch Touch en Kroonjuwelen.
Wat betreft boeken heeft Top Notch in samenwerking met andere uitgevers de debuutroman en het daaropvolgende boek van James Worthy uitgegeven, evenals Superlul van Henk van Straaten.