Wintertuin

Wintertuin is een Nederlands literair productiehuis dat is gevestigd in Nijmegen. Alles wat zij doet staat in het teken van literatuur, zij ontwikkelt onder meer activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen, publiceert boeken en begeleidt schrijvers.
Bij Wintertuin zijn op het moment ongeveer twintig mensen werkzaam, daaronder vallen schrijvers, productenten, een marketeer, programmamakers, redacteuren, een ontwerper, een administratief medewerker en stagiaires.
Momenteel is Wintertuin onderdeel van De Nieuwe Oost, dit is een interdisciplinair productiehuis dat in feite bestaat uit drie productiehuizen: popproductiehuis Oost-Nederland uit Deventer, het Arnhemse theater- en dansproductiehuis Generale Oogst en tot slot Wintertuin uit Arnhem. Vanaf 2017 maakt De Nieuwe Oost, en waaronder dus ook Wintertuin, onderdeel uit van de ‘landelijke Basis Infrastructuur’ van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit zijn culturele instellingen die subsidie krijgen vanuit het Rijk.

Uitgeverij

Sinds 2009 heeft Wintertuin haar eigen (kleine) uitgeverij waar zij boeken uitgeeft die voortvloeien uit de producties en projecten die zij leidt. Daarnaast geeft zij ook zelfstandige publicaties uit, dit zijn in de regel vooral boeken die goed passen bij het multidisciplinaire karakter van Wintertuin.

Agentschap

Sinds 2014 treedt Wintertuin ook op als agent voor schrijvers. Deze schrijvers worden gecoacht bij het verder ontwikkelen van hun schrijftalent én hun podiumtalent. Ook geeft Wintertuin deze schrijvers de kans om les te geven binnen de workshops die Wintertuin geeft en treden zij op bij de literaire producties van Wintertuin.

Evenementen

Jaarlijks organiseert Wintertuin twee literaire festivals. In mei organiseert zij het Nieuwe Types Festival in Arnhem en in november het Wintertuinfestival in Nijmegen. Daarnaast is zij ook nauw betrokken bij het Nijmeegs Boekenfeest en het Nijmeegs Kinderboekenfeest. Tevens organiseert Wintertuin verschillende projecten en activiteiten gedurende het hele jaar, bijvoorbeeld in de binnenstad van Nijmegen, de bekende concertzalen in Nederland en ook op festivals zoals Lowlands.

Academy

Naast haar overige activiteiten is Wintertuin de initiatiefnemer van de opleiding Creative Writing aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem, dit is een hbo-schrijfopleiding. Ze werkt nauw samen met de hogeschool bij de ontwikkeling van het vak en staat in contact met de studenten. Daarnaast geeft Wintertuin ook worpshops aan verschillende doelgroepen en heeft zij haar eigen Schrijfacademy 15+. Hier kunnen jonge schrijvers vakken in creatief schrijven volgen en zo kennis te maken met verschillende schrijftechnieken. Bij de Academy leren de leerlingen niet alleen op zoek te gaan naar hun stijl, maar worden ze ook gecoacht op het gebied van publiceren, presenteren en het schrijven van andere media dan literatuur (bijvoorbeeld een magazine).