Cobraspen

De Cobraspen Groep is een Nederlandse vastgoed- en conceptontwikkelaar opgericht door Luigi Prins. Cobraspen is voornamelijk actief in de omgeving van Amsterdam en Haarlem. De werkwijze van Cobraspen kenmerkt zich door bij de (her)ontwikkeling van een gebied of een object te kijken naar de geschiedenis van een gebied. Luigi Prins zegt dan ook altijd: “Wie de toekomst ziet, kan het verleden waarderen.”

Ontstaan Cobraspen

In 1984, Luigi Prins was op dat moment 26 jaar, kocht hij de Spaarnekerk op om sloop van de kerk te voorkomen. Dit was tegelijkertijd het begin van Cobraspen. Bij de start van Cobraspen in de jaren tachtig en negentig lag de focus vooral op kleinere vastgoedobjecten. Het ging vooral om het opkopen van gebouwen die eigenlijk rijp waren voor de sloop. Luigi Prins: “Ik zag de charme van deze panden en kocht ze op om ze te renoveren en nieuw leven in te blazen.” In de loop der jaren werden de vastgoedprojecten steeds groter. “Een van de meest bijzondere projecten van Cobraspen is het afbouwen van het Landhuis Elswout. Dit landhuis werd afgebouwd zoals de eerdere eigenaar Willem Borski dat destijds had bedacht.” Naast dit bijzondere project werd er ook gestart met een gebiedsontwikkeling. Het oude CSM-suikerfabriekterrein wordt volledig herontwikkeld door Cobraspen. Naast alle vastgoedprojecten zijn er sinds 2003 ook eigen exploitaties gestart en eigen merken gebouwd.

Eigen merken

Cobraspen creëerde een aantal eigen merken, zoals Htel Serviced Apartments, Office Hotel, SugarCity Events en het Beachhouse Hotel. Htel Serviced Apartments in Amstelveen was het eerste merk dat Cobraspen opzette. Htel Serviced Apartments zijn luxe appartementen geschikt voor verblijf van expats in Nederland. In 2007 volgde Htel Serviced Apartments Amsterdam. In 2013 werd het all-in kantorenconcept Office Hotel gelanceerd, waar ondernemers en freelancers een kantoor kunnen huren vanaf 295 euro per maand. In 2014 werd een prachtige industriële evenementenlocatie ontwikkeld, SugarCity Events en in 2017 opende Cobraspen het eerste hotel sinds 22 jaar op de zeereep van Zandvoort: het Beachhouse Hotel.

Toekomst

Luigi Prins zal met Cobraspen blijven doorgaan met het neerzetten van mooie vastgoedprojecten. Er zitten al verschillende projecten in de pijplijn: “Er wordt hard gewerkt aan het realiseren van een hotel in Haarlem. Ook zijn we druk bezig op het SugarCity-terrein. We begonnen in 2000 met de herontwikkeling van dit gebied en over vijf jaar zal de ontwikkeling van deze plek helemaal voltooid zijn. De visie die Cobraspen voor dit gebied had is dan gerealiseerd, een mooie mijlpaal.”