Stichting Winterevents

Stichting Winterevents Maastricht organiseert het jaarlijks terugkomende evenement Magisch Maastricht op het Vrijthof in het centrum van Maastricht.

Deelnemers

Het gehele Vrijthof staat in het teken van kerstmis en winter. Bezoekers kunnen schaatsen op de overdekte schaatsbaan, er is een kerstmarkt, een carrousel, een reuzenrad, een wensboom, een kersttreintje, een winterglijbaan en een verlichte mega kerstbal. Ook zijn er overal eettentjes en -kraampjes te vinden, zo is er een poffertjeskraam, een winterlounge en een wintercafé. Ook is er een Dickens Village op het evenement te vinden, een dorpje waar allerlei ambachten te zien zijn, zoals een leerlooierij, een smid, een tingieter en een kaarsenmaker. Er is ook een originele Glühweinbar te vinden en er kunnen typische streekproducten geproefd worden. In de Almhütte is een wintersportgevoel gecreëerd en kunnen er kaasfondue en andere winterse gerechten besteld worden. Ook zijn hier dagelijks live optredens te vinden. En in de Schirmbar kan gefeest worden, hier wordt namelijk après-skimuziek gedraaid.

Aankomst van de Kerstman

Stichting Winterevents Maastricht organiseert in samenwerking met Maastricht Marketing de aankomst van de Kerstman. De Kerstman komt met de trein aan, de Polar Express, waarna hij plaatsneemt in de arrenslee. Vervolgens maakt hij in een stoet van lichtjes, rendieren, elfjes en andere sprookjesachtige figuren een tocht door de stad. De tocht eindigt op het Vrijthof, bij het Huis van de Kerstman. Dit houten huis lijkt op het wereldberoemde ‘Home of Santa Claus’ in Rovaniemi in Finland, dat ook te bezoeken is. In dit huis kan de bezoeker beleven hoe de Kerstman werkt, woont en slaapt.

Maatschappelijke doelen

Elk jaar wordt er voor de aankomst van de Kerstman een aantal langdurige zieke kinderen via Stichting de Knoevel uitgenodigd. Zij mogen mee in de trein en lopen mee in de stoet, zodat ze op deze dag hun ziekte even kunnen vergeten en kunnen genieten van de hele entourage van Magisch Maastricht. Ook kunnen alle kinderen van de basisscholen in Maastricht op bepaalde dagen gratis komen schaatsen op de overdekte schaatsbaan. En daarnaast schenkt Stichting Winterevents Maastricht elk jaar gemiddeld 15.000 euro aan goede doelen.

Organisatie

Stichting Winterevents Maastricht vormt de organisatie van het winterevent Magisch Maastricht. De organisatie bestaat uit twee leden: Ralph Meijs en Ralph Bastiaens. Voor een evenement van eenendertig dagen, 850 vierkante meter en 650.000 bezoekers, neemt de organisatie ongeveer negen maanden in beslag. In maart beginnen zij met het werven van standhouders. Er worden gesprekken gevoerd, evaluaties uitgevoerd en contracten getekend. In de zomer moeten de meeste deelnemers bekend zijn. Dan start de promotie van het event, er worden social deals gepland en er wordt media-aandacht aan besteed. Na het regelen van de vergunningen, wordt de plattegrond ingevuld. Op het laatst wordt er personeel geregeld, ongeveer honderd werknemers zijn er nodig tijdens het winterevent in Maastricht.