Lucas Bols is een Nederlandse producent van sterke dranken en likeuren met een rijke historie. Al lange tijd is Lucas Bols een merk dat internationale naamsbekendheid heeft. De huidige CEO van het bedrijf is Huub van Doorne.
Naast het produceren van dranken heeft Lucas Bols haar eigen ‘experience’ aan het Museumplein in Amsterdam. Haar ‘House of Bols’ leidt bezoekers door de wereld van jenever en cocktails, waarbij alle zintuigen op de proef worden gesteld.

Geschiedenis

De geschiedenis van Lucas Bols reikt terug naar 1575 en mag zich daarom op het moment de oudste stokerij van de wereld noemen. Het bedrijf begon toen de familie Bols in 1975 een kleine stokerij begon in Amsterdam. De stokerij bleef sinds haar oprichting gestaag groeien en werd een gevestigde naam binnen de landsgrenzen. De naam Lucas Bols heeft het merk echter te danken aan familielid Lucas Bols, welke in 1664 van het merk Lucas Bols ook een internationaal merk maakte door het assortiment aan likeuren uit te breiden en ook te beginnen met de productie van jenever. In 1816 werd het bedrijf verkocht doordat de laatste erfgenaam van de Bols-familie was overleden. De merknaam ‘Bols’ bleef echter bestaan en de internationale naamsbekendheid bleef groeien. In het begin van de 19e eeuw werd het bedrijf opnieuw doorverkocht.
In 1969 verliet Lucas Bols haar hoofdkwartier in Amsterdam, welke al die tijd haar thuishaven was geweest, en verhuisde naar Nieuw-Vennep. Het was namelijk niet nodig om verder uit te breiden in Amsterdam. In 2006 keerde het bedrijf onder haar nieuwe management weer terug naar Amsterdam.

Beursgang

In 1954 werd Lucas Bols als “Bols Distilleries” geïntroduceerd op de beurs. Na verschillende fusies en overnames over de jaren heen werd Lucas Bols in 2015 opnieuw geïntroduceerd op de beurs. Haar aandelen hadden bij de introductie een symbolische waarde van 15,75. Dit was om te benaderukken hoe belangrijk de rijke geschiedenis van Lucas Bols is voor het bedrijf.
Vóór haar herintroductie kampte Lucas Bols met flinke schulden en de beursgang werd dan ook gebruikt om deze af te kunnen lossen. Hoewel de beursgang niet tot ongelofelijke successen leidde, heeft Lucas Bols haar schuld wel weten terug te dringen.

Merken

Naast het bekende merk ‘Bols’ is Lucas Bols eigenaar van meer dan twintig drankmerken, welke in meer dan 110 landen worden verkocht. Voorbeelden hiervan zijn Bokma, Damrak Gin, Harteveld, Vaccari Sambuca, Galliano, Coebergh, Pisang Ambon, Silver Strike, Gold Strike en Zwarte Kip advocaat.