Pro XS

PRO XS Techniek in Harlingen installeert en onderhoudt koelsystemen bij supermarktketens als Lidl, Aldi, Spar en Jumbo. Het bedrijf heeft klanten in Nederland, België, Luxemburg en het noorden van Duitsland.

Koelcellen op maat

De koelsystemen, die bestaan uit koel- en vriescellen, kunnen in Europa binnen 10 dagen operationeel zijn. De installatie van de in het Friese Harlingen op maat gemaakte koel- en vriescellen kan zo snel geschieden omdat PRO XS Techniek werkt met een speciale systeemvloer en nagenoeg alle materialen op voorraad heeft.

Innovatieve vloer

PRO XS Techniek heeft in 2013 op verzoek van de retail namelijk een speciale, lichte vloer ontwikkeld voor vriesruimtes. De innovatieve vloer is modulair opgebouwd, de delen kunnen op eenvoudige wijze aan elkaar kunnen worden geklikt. Dat scheelt enorm veel tijd tijdens de bouw van de cel: de vloer ligt er in één dag in en is gelijk te belasten. Tevens is de vloer nagenoeg naadloos dus eenvoudig te reinigen.

Lichte vloerdelen

Een bijkomend voordeel van de in eigen beheer ontwikkelde vloerdelen is dat ze licht zijn. Volgens de Arbowetgeving mag een werknemer niet meer dan 20 kilo tillen. Het grootste element van de PRO XS Techniek-vloer weegt 22 kilo, dus dat kunnen twee medewerkers makkelijk samen doen. Dat de elementen zo licht en compact zijn is handig omdat er vooral in Nederland veel in een stedelijke omgeving wordt gewerkt waar de werk- en manoeuvreerruimte beperkt is.

Koel- en vriesdeuren

PRO XS Techniek levert ook veel koel- en vriesdeuren. Deuren vormen een belangrijk onderdeel van het logistieke concept van een koel- en vrieshuis. Deskundigen schatten het aandeel van energieverbruik als gevolg van het open van deuren tussen de 15% en de 30%. Warme vochtige lucht die binnenkomt veroorzaakt rijpafzetting op wanden en plafonds met nadelige gevolgen voor de koelcapaciteit. De isolerende schuifdeuren van PRO XS zijn in vele uitvoeringen lever- en monteerbaar. Het unieke brede en robuuste deurbladkader zorgt voor een extra bescherming en waarborgt een hermetische afsluiting. Tevens levert en monteert PRO XS in combinatie met deze deuren zogenaamde Airstops welke het binnentreden van vocht en uittreden van kou tot een minimum beperken.

Windturbine

Het bedrijfs- en kantoorpand van PRO XS Techniek is in 2018 verhuisd van Franeker naar Harlingen. Door de groei van het bedrijf moest een bijna vier keer zo groot bedrijfsgebouw worden betrokken. Daar kan een grotere voorraad worden aangehouden. Ook is het machinepark uitgebreid. De elektriciteit voor het bedrijfsgebouw – voor verwarming en koeling – en de machines wordt opgewekt door eigen windturbines aan de zeedijk van Harlingen. De windturbines leveren 2,6 megawatt elektriciteit. Pro XS Techniek heeft zelf 0.3 megawatt aan elektriciteit nodig om het bedrijfspand draaiende te houden. Het bedrijf is dus gasloos. Daarnaast neemt Pro XS materialen o.a. panelen af van leveranciers die CO2 neutraal produceren. Hierdoor kan Pro XS haar eindproduct volledig CO2 neutraal leveren bij de klant.