Top Orthodontie

TOP Orthodontie is een orthodontist die zich op digitaal vlak heeft gespecialiseerd. TOP Orthodontie heeft een praktijk in Enschede en in Haaksbergen.

Virtuele behandelingen

De patiënten van TOP Orthodontie krijgen altijd een digitaal behandelplan. Van te voren wordt er met de patiënt besproken wat mogelijk is en dit wordt digitaal uitgewerkt zodat de patiënt kan zien wat er bereikt kan worden. Digitaal werken betekent dat de behandeling voorspelbaarder wordt, en dat zorgt er weer voor dat de patiënt minder vaak hoeft langs te komen. Het is zelfs mogelijk om een beugel te nemen en vervolgens op reis te gaan. De afspraken die normaal plaatsvinden in de praktijk, kunnen dan digitaal plaatsvinden, bijvoorbeeld via WhatsApp. Omdat van te voren voorspeld is hoe de tanden moeten komen te staan, worden er verschillende beugels gemaakt. Voor elke fase in de behandelperiode is een andere beugel en daarom is het niet nodig om tussentijds op afspraak te komen. Mochten zich wel problemen voordoen, dan kan de patiënt altijd langskomen, of als dat niet mogelijk is, dan wordt er gekeken hoe dit op afstand opgelost kan worden.

Onzichtbare beugels

Door de komst van de 3D-printers zijn de plastic beugels steeds meer in opkomst. Plastic is een goede vervanger van de ijzeren draadjes en slotjes, maar vroeger was het lastig plastic beugels in een kleine hoeveelheid te produceren, elke beugel is immers uniek. Nu wordt er gebruik gemaakt van een 3D-printer. Een voorbeeld van een transparante beugel is de Invisalign, TOP Orthodontie is één van de grootste aanbieders van Invisalign in Nederland. Ook volwassenen kiezen steeds vaker bewust voor een beugel, mede door de komst van de transparante beugel.

Ontstaan

In 1970 is TOP Orthodontie opgericht door de heer Swart. Tot 1 januari 2002 was hij praktijkhouder en daarna nam Olaf Tan het van hem over. TOP Orthodontie is van een traditionele orthodontist, met draden en slotjes, de digitale wereld ingerold. Sinds 2014 werkt TOP Orthodontie met digitale behandelplannen. Door de digitalisering is het aantal medewerkers van TOP Orthodontie gehalveerd, nu kunnen er evenveel patiënten behandeld worden met hetzelfde aantal medewerkers. Het digitaliseren van de behandelingen heeft er dus voor gezorgd dat de praktijk efficiënter werkt. Op dit moment werken er zeventien mensen in de praktijk, waaronder orthodontisten, mondhygiënisten, preventieassistenten en administrateurs.