Paul Gelderloos

Transcendente Meditatie is een meditatiemethode waarbij je je geest tot rust laat komen. Door het beoefenen van Transcendente Meditatie wordt er onder andere meer ontspanning, rust en minder stress ervaren. Deze effecten zijn wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd. Transcendente Meditatie is een beschermde term en Stichting Maharishi Vedisch Instituut is het enige instituut die deze vorm van meditatie aanbiedt.

Cursussen Transcendente meditatie

Maharishi

De stichting is verantwoordelijk voor het geven cursussen van Transcendente Meditatie in Nederland. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze vorm van meditatie, omdat het effect van een mediterende groep groter is op de samenleving, dan als iemand alleen mediteert. Paul Gelderloos is voorzitter van Stichting Maharishi Vedisch Instituut en ziet dat er veel aandacht is voor meditatie, mindfulness en yoga. “Er wordt veel over gepraat. Het is belangrijk om een balans te vinden en goed te kunnen ontspannen, maar mensen weten niet wat het verschil is. Transcendente Meditatie is niet hetzelfde als andere meditatievormen of ontspanningstechnieken. Transcendente Meditatie is echt een techniek die tweemaal daags twintig minuten geoefend moet worden, in feite is het een training van je hersenen om de meer stille lagen van je bewustzijn te activeren.”

Vooroordelen

Transcendente Meditatie is geen religie, filosofie of levensstijl, het is een techniek. Paul Gelderloos: “Mensen zijn over het algemeen wel bekend met meditatie, maar het wordt toch een beetje als zweverig gezien. Transcendente Meditatie kennen mensen vaak niet en dan wordt er soms ook over geschreven alsof het om een sekte of geloof gaat. Maar dat is het verre van. Het is een bewezen techniek waar iedereen baat bij zou hebben.” Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het volgen van een cursus, maar ook hier ontstaan vooroordelen over. “Mensen noemen ons vaak te duur en dat is jammer, want als je wilt investeren in jezelf, dan moet je ook financieel investeren. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een computer- of sportcursus. Overigens zijn we helemaal niet duur. Een cursus bestaat uit zeven delen en kost in totaal 350 euro voor mensen met een laag inkomen, tot maximaal 850 euro voor mensen met een hoog inkomen. Het is een levenslange investering in jezelf en bovendien krijg je ook levenslange begeleiding vanuit ons instituut.”