Enie.nl is actief in de markt van de zonnepanelen voor zowel particuliere als zakelijke afnemers. Door verschillende diensten aan te bieden worden zonnepanelen voor veel mensen toegankelijk.

Diensten

Voor de particuliere klant is het mogelijk zonnepanelen te kopen, waarbij Enie.nl het gehele proces, van de verkoop tot aan de installatie en de afwikkeling, verzorgt. Ook is het mogelijk zonnepanelen te huren, dan doet de klant geen financiële investering, maar draagt maandelijks een vast bedrag af. Het overige deel van de opbrengst van de zonne-energie is voor de klant. Daarnaast kan de klant een laadpaal bij huis laten plaatsen door Enie.nl. Voor de zakelijke klant is het naast het kopen ook mogelijk om zonnepanelen te leasen. Na tien jaar is het bedrijf volledig eigenaar. Elektrische auto’s kunnen laden met de zonnecarport geleverd door Enie.nl. Ook biedt Enie.nl een bedrijf de mogelijkheid het dak van het kantoorpand beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Zo kan er geld verdiend worden zonder investering.

De zonneconfigurator

Klanten kunnen op de website van Enie.nl gebruiken maken van de zonneconfigurator. Hier kunnen ze na het invullen van hun gegevens binnen een minuut zien wat de kosten zijn, wat de opbrengsten zijn en wat de terugverdientijd van de zonnepanelen is. Deze zonneconfigurator maakt Enie.nl uniek. Met de offerte die uit de configurator rolt, kan de klant een gesprek inplannen met een klantadviseur.

Focus op de particuliere klant

Enie.nl focust zich voornamelijk op de particuliere markt. Meer dan driekwart van de klanten van het bedrijf is particulier. Het overige deel is zakelijk. Maar de laatste tijd merkt Enie.nl dat de zakelijke markt aantrekt. In 2023 moeten bedrijven namelijk beschikken over een energielabel C. Het plaatsten van zonnepanelen helpt dan mee aan het verduurzamen van het bedrijf.

Gunstige positie ten opzichte van de concurrentie

De meeste klanten worden geworven via onlinecampagnes op Google en social media. In de afgelopen tijd merkte Enie.nl dat klanten ook op een organische wijze binnenkomen. Dat komt namelijk doordat het bedrijf een goede positie binnen de zonnepanelenmarkt heeft weten te bemachtigen. Op dit moment moeten veel concurrerende partijen nee verkopen op de vraag om op korte termijn zonnepanelen te plaatsen. De markt zit namelijk op slot, doordat concurrenten afhankelijk zijn van omvormers. De omvormers komen uit China en daar heeft de productie een tijdje stilgelegen door de coronapandemie. Enie.nl heeft in Nederland een eerste aanspraak op de omvormers, waardoor het bedrijf binnen acht weken kan leveren.

Internationaal groeien

Enie.nl is niet alleen in Nederland actief, maar ook in België en in Zuid-Afrika. In België focust Enie.nl zich enkel en alleen op de particuliere markt. In Zuid-Afrika wordt alleen aan de zakelijk markt geleverd. Ondanks dat de zonnepanelen even duur zijn in Zuid-Afrika als in Nederland, liggen de lonen wel twee keer zo laag. Daarom zijn de zonnepanelen niet betaalbaar voor de particulier. Bovendien is de infrastructuur ook niet helemaal toereikend; de mensen hebben dagelijks te maken met stroomuitval, waardoor zonnepanelen niet goed kunnen functioneren. Als de stroom uitvalt, zou het mooi zijn als de thuisbatterij het opvangt, maar ook de thuisbatterij is voor de particuliere markt niet zo toegankelijk. Voor de zakelijke markt ligt dat anders. Enie.nl wil in meerdere landen hun diensten gaan aanbieden. Binnenkort staat Duitsland op de planning.

De thuisbatterij van Enie.nl

Om die internationale groei te kunnen bevorderen, heeft Enie.nl onlangs financiële injecties ontvangen van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en Shell Ventures. Ook worden de investeringen gebruikt voor het verder ontwikkelen van de thuisbatterij. In tegenstelling tot andere landen is Nederland nog niet zover met de thuisbatterij, maar Enie.nl wil deze in het laatste kwartaal van 2022 gaan leveren. Omdat de salderingsregeling in de toekomst weg zal vallen, zal de thuisbatterij een uitkomst zijn voor het opslaan van zonne-energie. Op deze manier kan er op een efficiënte wijze gebruikt gemaakt worden van eigen stroom.