Henny Pelsers

AMPYR Solar Europe (ASE) werd in februari 2021 opgericht. Deze joint venture bestaat uit NaGa Solar, Hartree Partners en AGP Group. Wij spraken Henny Pelsers, CEO en oprichter van NaGa Solar en vroegen hem naar zijn plannen met AMPYR Solar Europe.

Solarparken realiseren met investeringskapitaal

De focus van AMPYR Solar Europe ligt op zonne-energie. Door verminderde overheidssubsidies wordt het helaas steeds lastiger om de ontwikkeling van solarparken te realiseren. Power purchase agreements (PPA’s) spelen in steeds meer landen een rol om voorspelbare inkomsten te genereren op een schaal die winstgevend is. Met AMPYR Solar Europe is het mogelijk solarparken te realiseren zonder overheidssubsidies, door het aangaan van deze power purchase agreements. Henny Pelsers: “We hebben als doel om met nieuwe zonneprojecten minstens vier gigawatt aan zonne-energie op te wekken. Hierbij ligt de focus in eerste instantie op Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Later willen we graag meerdere Europese landen toevoegen aan ons portfolio en daarbij, als Ampyr Solar Europe, zelf als investeerder optreden.”

Krachten bundelen in een joint venture

“In een joint venture kunnen we onze krachten bundelen en onze expertises delen”, legt Henny Pelsers uit. “Europa heeft de ambitie om in de toekomst een netto-nul uitstoot te realiseren. Zonne-energie speelt een grote rol om dit doel te kunnen behalen. Wij willen hier op inspelen door in een korte periode meer Europese zonne-energie te ontwikkelen. In onze joint venture brengen we onze kennis samen. NaGa Solar heeft bijvoorbeeld diepgaande lokale kennis van zonne-energie en landontwikkeling. De expertise van AGP ligt bij de ontwikkeling van grootschalige duurzame energieprojecten. En Hartree is gespecialiseerd in geavanceerde energiemarkt-analyses en koolstofvrije oplossingen.” Deze samenwerking zal de opbouw van zonnecapaciteit doen versnellen.

De rol van NaGa Solar binnen AMPYR Solar Europe

NaGa Solar is een in Nederland gevestigde Europese ontwikkelaar van zonne-energieprojecten. Het bedrijf heeft veel ervaring met het ontwikkelen en opzetten van innovatieve zonne-energieprojecten en andere grootschalige projecten in duurzame energie. “Die expertise willen we toevoegen aan AMPYR Solar Europe. We hebben bovendien niet alleen ervaring met de ontwikkeling van solarparken, we hebben ook aandacht voor de omgeving. Dat betekent dat we niet alleen kijken naar het realiseren van een standaard solarpark, maar ook kijken of het gebied meerdere functies kan hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld een zonne-park aangelegd waar ook vee kan grazen.” Een belangrijke toevoeging is dat de nieuwe joint venture het mogelijk maakt voor NaGa Solar om als Nederlandse investeerder zelf eigenaar te worden van deze solarparken.