fish tales

Fish Tales is een duurzame vishandel en is opgericht door Bart van Olphen. De missie van Fish Tales is om duurzame vis bereikbaar te maken, en bovendien te laten zien hoe makkelijk en leuk het is om met duurzame vis te koken en genieten.
Voor de beste duurzame vis is Fish Tales de hele wereld over gereisd om in aanraking te komen met afgezonderde visserijgemeenschappen. Op de website van Fish Tales is terug te vinden met welke vissers Fish Tales samenwerkt en op de verpakkingen van de vis die zij verkoopt is te zien wie de vis heeft gevangen.
Inmiddels liggen de producten van Fish Tales in de schappen van Albert Heijn, Kweker en Landmarkt, en levert zij aan DeliXL, Makro, KLM, Deli2Go en Bagels & Beans. In samenwerking met Albert Heijn is Fish Tales ook bezig met het openen van shop-in-shops, waarbij zij in Albert Heijn supermarkten verse vis verkoopt.

Oprichtingsgeschiedenis

Helemaal vreemd is Bart van Olphen niet met de vishandel. Al in 2002 opende hij in Amsterdam een viswinkel die de naam ‘Fishes’ droeg. Het was de eerste viswinkel in Europa met het MSC-keurmerk; zij verkocht dus enkel duurzame vis. Deze winkel was erg succesvol en groeide uit tot in totaal zes vestigingen in Amsterdam, Laren en Utrecht. In 2012 ging Fishes failliet omdat zij het niet kon bijbenen in haar eigen succes. Oprichter Bart van Olphen besloot na het faillissement er een jaar tussenuit te gaan en zette daarna in 2014 Fish Tales op. Bart van Olphen beschrijft dat hij met Fish Tales veel beter voorbereid is op de grotere vraag, omdat er ook meer aanbod aan MSC-vis is om in te kopen en richt zij zich bovendien enkel nog op het leveren aan supermarkten en heeft zij geen eigen winkels meer.

Meer vis op tafel via Instragram en kookboeken

Het draait bij Fish Tales niet alleen om de verkoop van duurzame vis, maar ook mensen leren koken met vis is een belangrijke factor binnen de onderneming. Om vis meer op tafel te krijgen en ook mensen te leren hoe vis klaar te maken, heeft Fish Tales haar eigen Instagram-account (instagram.com/bartsfishtales). Het account is alles behalve commercieel en draait volledig om koken met vis. Zelfs Jamie Oliver verschijnt soms op het account.
Daarnaast heeft Bart van Olphen in het kader van Fish Tales ook meerdere kookboeken geschreven om het voor iedereen makkelijker te maken om met vis te koken.