Herman Wielfaert

Herman Wielfaert, een succesvolle Vlaamse ondernemer, is sinds 1999 CEO van Creafund. Creafund is een industriële holding die kapitaal injecteert in sterk groeiende bedrijven. In de loop der jaren is er in verschillende bedrijven geïnvesteerd door Creafund. Van twee bedrijven zet de investeringsmaatschappij de aandelen nu te koop.

CEO van Creafund

Onder leiding van Herman Wielfaert is Creafund uitgegroeid tot een echte industriële holding. Toen hij 22 jaar geleden werd aangesteld tot CEO, veranderde hij de strategie van investeringsmaatschappij naar meerderheidsdeelnames in rijpere groeibedrijven met sterk leiderschap. Herman Wielfaert: “Mijn team en ik maken deel uit van de raden van bestuur van de bedrijven waar onze holding eigenaar van is. Ik richt me op alle aspecten van de strategie, ik doe marktonderzoek en daarnaast heb ik zeggenschap over de investeringsmogelijkheden van het bedrijf.” Ook het onderhouden van contacten met concurrenten van het groeibedrijf en met beleggingsadviseurs valt onder zijn verantwoordelijkheden. “Het komt dus weleens voor dat het voor beide partijen beter is als we onze participatie in het bedrijf te koop zetten. Dit hebben we onlangs gedaan bij Purna Pharmaceuticals en verfspecialist Aalterpaint.”

Purna Pharmaceuticals

Creafund heeft haar belang in Purna Pharmaceuticals te koop gezet. Sinds 2003 bezit Creafund dertig procent van de aandelen. De overige zeventig procent is in het bezit van de familie Van Gucht, de oprichters van het bedrijf. CEO Herman Wielfaert vertegenwoordigt Creafund in de raad van bestuur van Purna Pharmaceuticals. Purna produceert geneesmiddelen in opdracht van farmaceutische bedrijven, zoals Pfizer, Novartis, GSK en J&J. Het bedrijf maakt gebruik van de trend waarbij multinationals zich steeds meer focussen op marketing, onderzoek en verkoop, terwijl de productie van medicijnen volledig of deels wordt uitbesteed. Purna produceert zalven, sprays en gels, maar geen tabletten. Purna zette de afgelopen jaren ook in op eigen onderzoek. In 2020 zette het bedrijf 43 miljoen euro om en vorig jaar boekte het een brutobedrijfswinst (ebitda) van bijna 4,3 miljoen.

Aalterpaint

Een andere transactie waaraan Creafund werkt is de verkoop van haar aandelen in coatingspecialist Aalterpaint . Aalterpaint fabriceert coatings, van brandwerende verf en anticorrosieverf tot industriële coatings, welke gebruikt worden in de verpakkingsindustrie. De producten van Aalterpaint worden gebruikt bij grote constructies en bedrijven in België, zoals de Typhoon-achtbaan in Bobbejaanland, de Theunisbrug vlakbij het Sportpaleis in Antwerpen en bij de renovatie van staalstructuren op de site van Tour & Taxis. De verfspecialist zet jaarlijks zo’n twintig miljoen euro om. De brutobedrijfswinst (ebitda) komt uit op iets minder dan vier miljoen euro. Herman Wielfaert: “We bezitten 71 procent van de aandelen van Aalterpaint. Deze aandelen willen we graag verkopen. Hiervoor hebben we het fusie- en overnamehuis Lincoln International in de arm genomen. We zitten nog in de beginfase van het verkoopproces.”