NXXT Rijscholen zitten verspreid over Nederland, in totaal zijn er 125 NXXT-rijschoolhouders. In 2009 werd NXXT opgericht door Jan Catsburg.

Ontstaan

NXXT is opgericht door Jan Catsburg in 2009. Hij vond dat mensen vaak onbewust een verkeerd beeld hebben van rijinstructeurs, daarom besloot hij NXXT Rijscholen op te richten. Met NXXT wil Jan Catsburg uitsluitend positieve, gemotiveerde en representatieve rijinstructeurs bieden die plezier hebben in hun werk. Tien jaar later bestaat NXXT uit 125 rijschoolhouders en het doel is om door te groeien tot tweehonderd rijscholen.

Samenwerkingen

Er worden niet alleen leerlingen geworven, maar er zijn ook verschillende samenwerkingen met NXXT waaruit vele leerlingen volgen. Zo is er een samenwerking met netbeheerder Stedin. Dit bedrijf heeft 4200 medewerkers in dienst en wanneer iemand een rijbewijs nodig heeft omdat dat van belang is voor de functie, kan de medewerker deze halen bij NXXT. Ideaal, want NXXT heeft overal in Nederland rijscholen zitten. Ook zijn er samenwerkingen met kleinere bedrijven, zoals Flexschilder.nl, een uitzendbureau voor schilders en glaszetters. Wanneer hier mensen worden aangenomen die niet in het bezit zijn van rijbewijs BE, wordt deze via NXXT gehaald. Jan Catsburg: “Bedrijven weten ons ook te vinden als er met spoed een cursus gevolgd moet worden, omdat we zoveel rijscholen hebben, weten we dit vaak op korte termijn te realiseren.”

Zuinig rijden

Elke dag gaan er 125 NXXT-auto’s de weg op, dat is natuurlijk niet in het voordeel van het milieu, maar Jan Catsburg van NXXT probeert hier wel zo goed mogelijk mee om te gaan. Leerlingen worden bijvoorbeeld gelest volgens het ‘nieuwe rijden’. Dat is een zuinige manier van rijden waarbij de bestuurder goed vooruitkijkt en anticipeert op de omgeving, dat betekent dat de auto gebruik kan maken van zijn eigen snelheid en dat er zo weinig mogelijk geremd hoeft te worden. Daarnaast wordt er op tijd opgeschakeld, zodat het aantal toeren niet omhooggaat en er minder CO2-uitstoot ontstaat.

Rijinstructeur worden

Jan Catsburg: “Iedereen kan rijinstructeur worden, maar wil je rijinstructeur bij NXXT worden, dan moet je wel gemotiveerd zijn! We zoeken echt mensen die positief zijn en niet met tegenzin aan de slag gaan.” Een opleiding tot rijinstructeur kan gevolgd worden bij FIRSTT, waar Jan Catsburg ook eigenaar van is. Als de opleiding gevolgd is via FIRSTT, dan is het ook eenvoudig een rijschool te starten via NXXT. Uiteraard is het ook mogelijk om via een ander opleidingsinstituut de rijinstructeuropleiding te volgen en vervolgens een NXXT-rijschool te starten. Een NXXT-rijschoolhouder is ondernemer en kan dus zijn eigen tijd indelen en ervoor kiezen om bijvoorbeeld meer ’s avonds of in het weekend te werken in plaats van de ochtenden. Maar het is ook mogelijk om zaken als planning en de werving van nieuwe leerlingen aan NXXT over te laten.