PowerField

PowerField produceert duurzame energie door het ontwikkelen, bouwen en beheren van zonneparken. Het bedrijf behoort tot de top drie ontwikkelaars van zonneparken in Nederland.

Zonne-energie

In 2015 vroeg PowerField de eerste vergunningen aan om zonneparken te mogen ontwikkelen. Het realiseren van zonneparken was toen nog relatief nieuw in Nederland. Het werd wel op kleine schaal gerealiseerd, maar nog niet veel. Kay Roderburg, COO bij PowerField: “Het ontwikkelen en bouwen van zonneparken was toen redelijk nieuw. Gemeenten wisten nog niet zo goed hoe ze de vergunningsaanvragen moesten oppakken. Maar de klimaatdoelstellingen moesten behaald worden, dus dit waren de eerste stappen om daaraan bij te dragen.” In het begin werd het beheer van de parken uitgevoerd door externe partijen. Sinds 2019 houdt PowerField de zonneparken volledig in eigendom.

Participatie

PowerField is continu op zoek naar de dialoog met de omgeving. Ivo van Dam, Chief Technology Officer bij PowerField: “We willen de omgeving mee laten participeren, dat is een belangrijke succesfactor. We zoeken verbinding tussen het zonnepark en de mensen die in de directe omgeving van het park wonen en werken. Dit doen we bijvoorbeeld door landschappelijke inpassing om het park te realiseren. Ook denken wij na over de nadelen die de omgeving ervaart en hoe de voordelen terug kunnen vloeien naar de omgeving. Dit kan op verschillende manieren. We kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan het gebied bij maatschappelijke issues of bij investeringen in de natuur. Denk hierbij aan het aanleggen van extra groenvoorzieningen. Maar we laten ook lokale bedrijven participeren of omwonenden investeren. Het doel is de omgeving deel te laten nemen in het proces van het zonnepark.”

Zestigduizend huishoudens

Een van de grootste zonneparken die ontwikkeld is door PowerField is gevestigd in Vlagtwedde, in de provincie Groningen. Dit park kan zestigduizend huishoudens voorzien van stroom. Sinds de oprichting van PowerField heeft het bedrijf meer dan 1000 MWp aan zonneparken ontwikkeld. Ook heeft het bedrijf bijna 300 MWp aan operationele en bouwklare zonprojecten in Nederland.

PowerField activiteiten

PowerField kijkt naar de toekomst met een ambitie om Nederland duurzamer te maken. Er worden innovatieve manieren gezocht om de verduurzaming te versnellen. De dienstverlening van PowerField kan onderverdeeld worden in vier activiteiten:

  • De ontwikkeling van zonneparken
  • De (snel)laadpalen van PowerGo
  • Energieopslag
  • Zon voor Vee

De snellaadstations van PowerGo

Met duurzaam opgewekte energie voorziet PowerField onder de naam PowerGo bedrijven en bestuurders van elektrische auto’s van laadinfrastructuur. Op dit moment is het bedrijf bezig met een groot project voor HelloFresh. Er worden dertien snellaadpleinen in Nederland en in België door PowerGo gerealiseerd voor het wagenpark van HelloFresh. Ook is het bedrijf recent een samenwerking aangegaan met Basic-Fit om laadstations bij sportscholen te plaatsen. En er staan nog meer samenwerkingen op de planning. Kay: “Ons doel bestaat uit drie elementen: opwekken, opslag en afname van zonne-energie.”

Energieopslag

Ook biedt PowerField een innovatieve oplossing voor energieopslag . Dit garandeert betrouwbare, flexibele opslag van duurzame energie en is zowel geschikt voor grote- als kleinschalige projecten. Door een Virtual Power Plant kunnen energiebronnen worden gekoppeld om de stabiliteit te verbeteren. Hierdoor kan druk op het elektriciteitsnet worden verminderd en het gebruik van duurzame energiebronnen worden toegenomen – waardoor uiteindelijk de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afneemt.

Zon voor Vee

Ook is PowerField zich bewust van de uitdagingen waar verschillende sectoren hedendaags mee kampen. Zo biedt het bedrijf een oplossing voor de uitdagingen waar veebedrijven mee te maken hebben. Zon voor Vee, onderdeel van PowerField, is een innovatief programma dat veeboeren voorziet van duurzame en schone energie. Het bedrijf levert zonnepanelen en installatie aan boeren. PowerField ontwikkelt innovatieve producten die energie besparen en de productiviteit verbeteren door middel van duurzame, schone energie. Met hun lokale klantgerichte benadering helpen ze veeboeren overal om slimme en betaalbare oplossingen te vinden voor de energievraagstukken waarmee ze worden geconfronteerd.