PowerField

PowerField produceert duurzame energie door het ontwikkelen en bouwen van zonneparken. Ook biedt het bedrijf energieoplossingen aan. PowerField behoort tot de top drie ontwikkelaars van zonneparken in Nederland. Daarnaast is het bedrijf ook in andere landen actief.

Zonne-energie

In 2015 vroeg PowerField de eerste vergunningen aan om zonneparken te mogen ontwikkelen. Het realiseren van zonneparken was toen nog relatief nieuw in Nederland. Het werd wel op kleine schaal gerealiseerd, maar nog niet veel. Kay Roderburg, bedrijfsjurist bij PowerField: “Het ontwikkelen en bouwen van zonneparken was toen redelijk nieuw. Gemeenten wisten nog niet zo goed hoe ze die vergunningsaanvragen moesten oppakken. Maar de klimaatdoelstellingen moesten behaald worden, dus dit waren de eerste stappen om daaraan bij te dragen.” In het begin werd de bouw en het beheer van de parken uitgevoerd door buitenlandse partijen. Vanaf 2019 besloot PowerField de bouw en het beheer zelf in de hand te nemen om zo echt een onderdeel te blijven van de energietransitie.

Participatie

PowerField is continu op zoek naar de dialoog met de omgeving. Ivo van Dam, verantwoordelijk voor new business en technology bij PowerField: “We willen de omgeving mee laten participeren, dat is een belangrijke succesfactor. We zoeken verbinding tussen het zonnepark en de mensen die in de directe omgeving van het park wonen en werken. Dit doen we bijvoorbeeld door wandelgebieden of bessenteelt om het park aan te leggen. Ook denken wij na over de nadelen die de omgeving ervaart en hoe de voordelen terug kunnen vloeien naar de omgeving. Dit kan op verschillende manieren. We kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan het gebied bij maatschappelijke issues of bij investeringen in de natuur. Denk hierbij aan het aanleggen van extra groenvoorzieningen. Maar we laten ook lokale bedrijven participeren of omwonenden investeren. Het doel is de omgeving deel te laten nemen in het proces van het zonnepark.”

Snellaadstations

Met de duurzaam opgewekte energie voorziet PowerField onder de naam PowerGo bedrijven en particulieren van laadinfrastructuur. Op dit moment is het bedrijf bezig met een groot project voor HelloFresh. Er worden dertien snellaadpleinen in Nederland en in België door PowerGo gerealiseerd voor het wagenpark van HelloFresh. Daarnaast is het bedrijf onlangs een samenwerking aangegaan met Ecotap om in Spanje laadstations neer te zetten. Er staan nog meer samenwerkingen op de planning. Kay: “Ons doel bestaat uit drie elementen: opwekken, opslag en afname. Opwekking van zonne-energie door het aanleggen van zonneparken. Deze opgewekte energie opslaan in opslagsystemen en vervolgens deze duurzame energie gebruiken voor PowerGo, waarmee we de laadinfrastructuur verbeteren.”